Bespaar tijd met invullen CBS-vragenlijst

1 - 2 min |

Dit is één van de grootste en meest tijdrovende CBS-enquêtes

Vanaf april 2021 is het mogelijk een aanzienlijk deel van de Jaar-productiestatistiek direct vanuit iMUIS Online in te vullen. Dit is één van de grootste en meest tijdrovende CBS-enquêtes. Bedrijven uit drie branches: accountancy, belastingadvisering & administratie, detailhandel en horeca, kunnen hier als eerste gebruik van maken.

Ieder jaar vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een groot aantal bedrijven om de Jaar-Productiestatistiek in te vullen. Op basis hiervan publiceert het CBS gegevens over de opbrengsten, kosten en werkgelegenheid van het bedrijfsleven in Nederland. Vanaf april kan dit verzoek bij bedrijven op de mat vallen. Wil je meer weten over hoe je met RGS tijd kunt besparen met het invullen van enquêtes? Kijk dan hier.

Tot 75% vragenlijst automatisch invullen

Het CBS wil het ondernemers zo makkelijk mogelijk maken om de verplichte Jaar-Productiestatistiek in te vullen. Het invullen van de vragenlijst kost veel tijd, terwijl een groot deel van de gevraagde informatie al aanwezig is in de financiële administratie. Met het Referentie GrootboekSchema (RGS) kan tot 75% van de vragen automatisch ingevuld worden. In RGS staan de meeste grootboekrekeningen die het CBS nodig heeft om statistiek te maken. Ook iMUIS Online beschikt over RGS. Zo kun je makkelijker bijdragen aan waardevolle cijfers over de Nederlandse economie én heb je meer tijd om te ondernemen.

Hoe werkt het?

Vanuit het boekhoudpakket maak je een export van de aan RGS-gekoppelde grootboekrekeningen. Dit heet een RGS Brugstaat. Je logt in op de CBS-vragenlijst en importeert de RGS Brugstaat. Het CBS herkent de codes in de RGS Brugstaat en koppelt deze aan de vragen in de vragenlijst. Het CBS gebruikt alleen de gegevens die nodig zijn voor de vragenlijst. Het invullen van vragenlijsten met behulp van RGS is eenvoudig en bespaart veel tijd. Met een paar klikken is een groot deel van de vragenlijst ingevuld. Nadat je je gegevens hebt geïmporteerd in de CBS-vragenlijst, kun je deze controleren en waar nodig handmatig aanpassen of aanvullen.

Wil je weten wat KING Software kan doen om dit te vereenvoudigen. Lees dan verder>

Deel dit artikel:

Bekijk al onze andere interessante blogs